Strelec v záhrade č. 23 : Liečivá záhradka

By Jožko

February 9, 2014

Ľudia narodení v znamení Strelca sú obyčajne štíhli s krásne formovaným telom. Ale aj chúlostiví na pľúca, kĺby a svalstvo.

Aj nášmu záhradkárovi čas nepostál a nepočítal s tým že voda v naplnenom sude nemusí pravdivo odrážať stav telesnej schránky. Iba pri holení pred stále slepejším a oneskoreným zrkadlom s pomocou očných pomôcok videl svoje kedysi havranie vlasy teraz začesané na lysinku. Širokouhlá postava veľkosti XXL špatila aj novo kúpené zrkadlo. To oneskorené neprežilo skok z obloka do kontajnera na smeti. Doteraz neveril lekárovi, v civile tiež záhradkárovi, že by mal niečo pre svoje zdravie urobiť. Nejesť toľko, držať diétu a viac pohybu. Lenže podobné odporúčania ba s väčším dôrazom konštatoval aj primár z okresného špitála. A tak sa súčasťou jeho výbavy stali brožúry s receptami na bezbolestný prechod z XXL na min. XL. Zaujímavé čítanie. Jeden preferuje nejesť, druhý jesť často v malých dávkach bez uvedenia čo je malá. Iný cvičiť piatich Tibeťanov, ďalší dvanástich Kámásútrov pred, počas a po jedle aby telo odolalo lákadlám kuchyne. Zaujala vajíčková diéta v nádeji na ušetrenie výdavkov za šunku, sušienky. Rozhodol sa pre vajíčkovú . Veď v minulosti na každom kroku čítal : Jedno vajce denne ! A keď zvládne dvanásť bude štíhly ako prútik vŕby. Problém nastal na trhovisku pri kúpe vajec. Predavačka na otázku či má dobré vajcia privolala akéhosi Bélu aby ho vytriasol z gatí. Cúvol k inému stánku kde si vypočul prednášku, že na chudnutie sú vhodné malé vajíčka od liliputánok i keď sú drahšie, pretože majú väčšie bielka. A tých má ona dostatok. Kúpil ich s poznámkou predavačky – Nech vám padnú na úžitok. Nepadli. Ihneď začal realizovať rady odborníkov. Tí radili jesť vajcia vždy inak uvarené. Na mäkko, polomäkko, tvrdo, no  najlepšie ich vypiť surové. Posledná rada bola vábivá, iba  urobil dierku do škrupinky, nasadil na ústa a nič. Myslel že je prázdne, potlačil silnejšie a lepkavá hmota skončila na vypratých montérkach. Susedia tento výstup chudnutia ohodnotili hurónskym smiechom a dubasením akoby došlo k zníženiu cien sadeníc rajčín. Vajcová diéta dostala červenú.

Navštívil ešte raz primára a po rozpovedaní svojich skúseností z diéty a  utŕženej hanby pred kolegami dostal ponuku na pobyt v kúpeľoch. Súhlasil, ale pod podmienkou že záhradky v blízkom okolí nebudú.

Režim bo prísny. Rozcvička, nesladený čaj s rožkom, vírivé vody, obed s mäsom tenkým ako servítka a popoludní prechádzky po okolitých lesoch. Pretože Strelcovi sa dlhší pobyt na jednom mieste a bez styku s ľuďmi vidí ako väzenie, skamarátil sa s údržbárom Rudom, kuričom a šoférom v jednej osobe. Pomohol mu s drobnými prácami, posedeli, pofajčili a spomínali na mladšie roky. Ruda vídal pravidelne odchádzať domov a večer počul jeho moped zavýjať od potoka. Nedalo mu, spýtal sa Ruda kde chodí.

Že vraj do záhradky. Neveril mu. Rudo mu však zaobstaral bicykel a spolu tajne vyrazili do záhradky. Prvé čo si všimol bolo, že stromčeky boli akési nižšie ako u nich na dolniakoch. Ale po prečítaní záznamov o úrode z nich stúpol Rudo v jeho očiach nad hlavnú sestru v liečebnom dome Kilečko kde dočasne pobýval. Už nie s Rudom, ale šéfom Rudkom pravidelne zatínal motykou do tvrdej zeme. Boleli ruky a chrbát ale to zabudol pri pohľade na prírodu okolo a zelený porast v záhradke. Lúčenie s Rudkom bolo smutné, ale s prísľubom že príde k nemu na dolniaky a on Rudkovi ukáže svoju záhradku.

Pri prepúšťaní z liečenia mali radosť všetci. Ako príklad kvalitnej liečby ukazovali jeho štíhle vyšportované telo pacientom. Ej keby vedeli, že diéta bola na dlhých suchých horniackych klobásach, prerastenej slanine a vajciach z Rudkovej domácej chovy ! Ale aj z pracovných vychádzok, ktoré z neho urobili znova zdatného a zdravého Strelca.

„Bez záhradky horšie ako bez chleba.“

%{font-size:8pt}Strelec Jožko R.%



← newer | older →

Comments:

Posted by: Vlado Labath on Feb. 10, 2014, 4 a.m.

Comment: Peknééééé

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang


Protect your freedom and privacy; join us in creating an Internet that's safer from surveillance

Protect your freedom and privacy; join us in creating an Internet that's safer from surveillance
Sign the Petition

Weblog Archives

Recent Features

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Blog

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon