Štrajky

By Marta

March 17, 2006

Kedysi sme o štrajkoch iba čítali či už v učebniciach dejepisu, alebo sme o nich počuli len z rozprávania starších. Potom sa štrajky, alebo ich hrozba stali realitou.

So štrajkom zamestnancov verejnej správy sme sa tu, v Toronte, stretli hneď po príchode. Na Youngu sa prechádzali ľudia s transparentami. Bolo tam totiž zdravotné poistenie. Pretože sme sa ešte poistiť nemohli, ani nás to, keď sme sa dozvedeli, že ide o štrajkujúcich, veľmi nezaujímalo. Navyše, ako nováčikovia, mali sme dosť iných starostí. Museli sme sa zoznámiť s aspoň najbližším okolím bydliska, ako tak zariaďovať domácnosť a teda hľadať obchody. A vari v neposlednom rade chodiť do školy a aspoň čiastočne oprášiť to málo, čo sme sa kedysi z angličtiny naučili a snažiť sa naučiť nové.

Tento prvý štrajk, s ktorým sme sa tu stretli mal pre nás výhodu aj v tom, že sme stihli ešte urobiť testy na vodičský preukaz v termíne, ktorý sa práve kvôli štrajku posunul. Nevýhoda. Po skončení štrajku, alebo počas jeho trvania úrad, v ktorej sídlila zdravotná poisťovňa presťahovali na iný koniec mesta. Navyše, v oboch prípadoch sme si odsedeli dlhý čas čakaním, pretože keď niečo nefunguje dlhší čas, tak sa žiadostí nahromadí.

obrazok2 Takto pochodujú štrajkujúci učitelia
 Netrvalo dlho a zažili sme štrajk, ktorý sa dotkol každého obyvateľa mesta, či už nového alebo starého. Štrajkovali pracovníci mesta - konkrétne smetiari. Štrajk začal v čase, keď v Toronte konečne po dlhej a až na výnimku pár teplých dní v apríli, studenej jari prišlo leto. Zo začiatku boli len malé nepríjemnosti. Smetné nádoby na uliciach prelepené páskami so žiadosťou neodkladať do nich odpad. Keď si predstavíme, že fast food je najbežnejšou súčasťou stravy, nebolo to nič príjemné. Po zjedení hranolkov a hamburgera nebolo kam odhodiť papierové vrecko či škatulu. No ale išlo to.

S pribúdajúcimi smeťami a dňami pribúdali aj stupne na teplomeri. Po týždni mesto smrdelo ako hnojisko. Zvyčajne upravené ulice sa zmenili na nepoznanie, ale to nebolo to najhoršie. Najhorší bol smrad. Mesto dávalo do novín dobré rady, ako znižovať množstvo odpadu, chudáci majitelia domov, ktorí márne čakali na odvoz smetí, začali zapáchajúce vrecia voziť na verejné priestranstvá. Nikto sa im nečudoval, nikto ich neobviňoval. Našťastie v tom čase sa tu konal akýsi festival katolíckej mládeže a mal prísť -a aj prišiel- aj pápež. Nuž a pred touto udalosťou sa podarilo podpísať kolektívnu zmluvu a mesto po pár dňoch dostalo naspäť svoju tvár a hlavne, ak aj nevoňalo, tak rozhodne nesmrdelo. Medzitým sme už absolvovali možnosť, alebo realitu niekoľkých štrajkov. Niektoré priamo ohrozili alebo by boli ohrozili život v meste, iné si človek všimne len okrajovo. Každopádne, tí čo štrajkujú, nemajú tiež voľno. Možno ich vidieť s tabuľami na hrudi, na ktorých je zvyčajne názov odborového zväzu a niekedy aj dôvody štrajku.

obrazok3 Takto štrajkujú študenti

Štrajk je, ako sme sa učili, často posledná a veľmi drastická forma protestu. V týchto dňoch štrajkujú učitelia a zamestnanci, no ťažko po slovensky, skrátka colleges v našej provincii, teda v Ontáriu. Ukazuje sa, že štrajk nemusí skončiť tak rýchlo. Problémov je hneď niekoľko, mňa však zaujal fakt, že jedným z najväčších je dokončenie tohto školského roka, alebo semestra. Za štúdium na "kolidž" sa platí. Síce menej ako na univerzite, ale predsa. Okrem toho mnohí študenti bývajú inde a v Toronte a iných mestach si byty prenajímajú. Nie je to lacná záležitosť a tak ich majú prenajaté len do konca semestra. Navyše, keďže mnohé rodiny na poplatky nemajú, veľa študentov si hľadá na prázdniny robotu. Tú majú dohodnutú podľa termínu normálneho skončenia semestra. Ako tento štrajk skončí, nevedno. Poslednýkrát štrajkoval tento odborový zväz pred mnohými rokmi a vraj to trvalo dlho. Nech je ako chce, štrajky sú súčasťou nášho života. Isté je, že práve pri nich sa človek najviac dozvie aj o tej stránke života v tejto krajine, ktorá je normálne zakrytá. Nie je to veľmi veselá stránka, ale patrí k životu a je dobré o nej vedieť.



← newer | older →

Comments

Posted by: Vlado on March 17, 2006, 9:06 p.m.

Comment: Jedno je isté, za socíku sa štrajkovalo inak. Vlastne štrajky boli zakázané, keďže my sme boli vlastníkmi, tak nemôžeme predsa štrajkovať sami proti sebe. Tu o tom či bude štrajk alebo nebude rozhoduje príslušný odborový zväz. Pikantné na tom je to , že ak vás zamestnajú na určité miesto a je tam odborová organizácia, potom ste automaticky jej členom a ste povinný vo všetkom čo sa vám povie. A keď odborový zväz vyhlási štrajk, tak idete štrajkovať, či sa vám chce alebo nechce. Ale pritom štrajkujete za vlastné, žiadny plat, žiadna výpomoc. Musím povedať, že toto sa mi zdá trochu zložité a som rád, že nepracujem pre štátnu správu. Ale zatiaľ som žiadnu ponuku neodmietol, takže keby taká prišla asi nezmením svoje zvyky :-) :-) :-)

Posted by: marta on March 17, 2006, 10:52 p.m.

Comment: Trochu zle som Ta informovala. Odborový zväz platí niečo málo ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, ako napríklad slobodné matky či otcovia, ak štrajk trvá pridlho. Je to však velmi malá čiastka. Ostatní nedostanú nič.

Posted by: Andrej on March 18, 2006, 8:30 a.m.

Comment: A čo urobí zamestnávateľ s prípadným štrajkokazom? Dostane padáka na podnet odborového zväzu? :o)))

Posted by: Vlado on March 19, 2006, 4:16 p.m.

Comment: Vidím, že si neaky zmätený. Nič si z toho nerob, nie si sám. Niektoré veci su skutočne inak postavené a inak sa vnímaju. Tvoja formulácia je trochu zvláštna a tu neakceptovateľná. Bez tých vtipných prídavkov si povedal ale konečné riešenie v najmäkšej forme. Zatiaľ som nepočul o žiadnom zamestnancovi, žeby také čosi urobil, ono totiž nemožeš stratiť svoju partiu lebo druhá strana ťa nepríjme. Aby si si také čosi mohol dovoliť musiš byť strašne vplyvný a bohatý. Tu sa proste poslúcha a každý vie prečo. :-) :-) :-)

Posted by: Stano Háber on March 19, 2006, 9:10 p.m.

Comment: tu sa proste poslúcha - ty kokso, niečo mi to pripomína... ale Kanada to nie je...:)))

Posted by: Kanaďan on March 24, 2006, 2:15 p.m.

Comment: Smelo vpred, koho alebo čo ti to pripomína? Veľká psina, čo? Najlepšie si obhajiš svoje práva ako jednotlivec? Som rád , že vy také problémy nemáte a prajem vám aby ste ani nemali. :-) :-) :-)

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang


Campaign for Hardware that Supports Free Software

Campaign for Hardware that Supports Free Software

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon