Týždeň slovenských knižníc 2007

By Anna

August 29, 2007

Už po ôsmy krát patril posledný marcový týždeň slovenským knižniciam. Slovenská národná knižnica pripravila na tento týždeň rôzne podujatia..Pred príhovorom p. Ing. Rakúsa, zástupcu generálneho riaditeľa SNK Chceme sa podeliť o niektoré podujatia a zážitky aj s čitateľmi My v Toronte.
Vestibul budovy SNK patril ako tradične výstavám. Tento rok sme pripravili výstavu Od Gutenberga až k nám. Snažili sme sa na veľmi malej ploche ukázať dejiny kníhtlače vo svete aj u nás. ( A veru by bolo čo ukazovať, veď je to už pekných pár rôčkov – od cca 1450 po súčasnosť.) Kolegyne z Archívu literatúry a umenia pripravili výstavku „Fedor Fridrich Ruppeldt“ a pracovníčky Národného bibliografického ústavu zas výstavku „Život a dielo J. M. Hurbana“.
Týždeň slovenských knižníc sme otvorili v pondelok 26. 3. s veľkou parádou. Po príhovore p. Ing. Rakúsa, zástupcu generálneho riaditeľa SNK povedali pár slov aj tvorkyne (fuj, to je výraz) výstav a okrem básne Chvála Gutenbergovi zaznela aj slovenská ľudová pieseň s doprovodom huslí. Prvý raz sme mali aj pohostenie. (Takô tu bolo po prvý krát).
Prvý raz sme mali aj pohostenie. Už v predslove zaznelo, že tlače sú naším chlebom a myšlienky v nich ukryté sú dúškom čistej vody, ale nik z prítomných nečakal, že také bude aj pohostenie. Ich úžas dokumentuje priložená fotografia.
Okrem výstav mali návštevníci možnosť vybrať si z množstva prednášok a sprievodných podujatí. Spomeniem len pár – výstava Múza Marína v Slovenskom múzeu literatúry a umenia, prednáška o liečivých rastlinách, Historické pohľadnice vo fondoch SNK, reštaurovanie starých tlačí ..., každá akcia by si zaslúžila samostatnú správu, ale nadovšetko inscenované čítanie Lev a Sofia. Pripravili ho naši kolegovia – p. Pavla Kováčová urobila úžasný výber z korešpondencie Leva Nikolajeviča Tolstého s jeho ženou Sofiou. Inscenované čítanie Lev a Sofia.   P. Kalnická
P. Kalnická s dr. Beňovským to zase perfektne zinscenovali a predniesli.
Viac pre pozvaných než širokú verejnosť bolo pripravené aj uvítanie knihy nášho kolegu Mgr. Ďurišku o Národnom cintoríne, ktoré sa konalo v Slovenskom národnom múzeu.
Ohlas na všetky akcie bol dobrý. Ako tradične prichádzali skupiny študentov a žiakov, ale aj jednotlivci. Niektorí ľudia, keď zistili, že sa u nás všeličo deje, prišli a trpezlivo čakali na ohlásenú prednášku či inú akciu.
Naša výstavka Od Gutemberga až k nám nadväzovala na vlaňajšiu výstavu Svetlo poznania, kde sme urobili prierez dejinami písma. Vlaňajší návštevníci sa vrátili, aby si mohli pozrieť aj dejiny kníhtlače. Potešilo nás, že si nielen pozreli, ale aj zapamätali, že sa im u nás páčilo a chceli sa dozvedieť niečo viac.Uvítanie knihy nášho kolegu Mgr. Ďurišku o Národnom cintoríne
Veľký úspech mala nielen výstava, ale aj spôsob, ktorým sme zdarma návštevníkom ponúkali propagačný materiál. Do starého lodného kufra sme poukladali kalendáre, záložky a všetko, čo sa nám podarilo zohnať a návštevníci si mohli zobrať to, o čo mali záujem.
Z vyše 600 záujemcov boli najexotickejšie dve sestry zo Srí Lanky.
Vo vestibule budovy sme výstavky nechali aj po skončení Týždňa slovenských knižníc a dobre sme urobili. Aj počas letných prázdnin prichádzali menšie a väčšie skupiny, aby si ich pozreli. Milá bola návšteva Klubu Univerzity tretieho veku. Veru je čo závidieť týmto ľuďom, že ani na staré kolená nestratili túžbu po vedomostiach a záujem o všetko okolo. Zlaté boli aj deti z letnej družiny z Martina, ktoré tak nadšene rozprávali o svojej návšteve u nás, že dvaja chlapci, ktorí neboli s nimi, prišli na druhý deň k nám, aby sme im porozprávali o kníhtlači a ukázali niečo pekné, aby o nič neprišli. Takéto chvíle hrejú pri srdci. Zlaté boli aj deti z letnej družiny z Martina, ktoré tak nadšene rozprávali o svojej návšteve u nás, že dvaja chlapci, ktorí neboli s nimi, prišli na druhý deň k nám, aby sme im porozprávali o kníhtlači a ukázali niečo pekné, aby o nič neprišli.
Hoci naši vlastní pracovníci považujú tieto i podobné aktivity za zbytočné, myslíme si, že je dobre podchytiť záujem o kultúru všeobecne a knižnicu zvlášť aj takýmto spôsobom.
A aj kvôli vyššie spomenutým chvíľkam sa autorky výstav snažia ukázať to krásne a zaujímavé, čo sa ukrýva vo fondoch Slovenskej národnej knižnice.


V Martine, 28. 8. 2007

There's more pictures of this, if you want to see them...



← newer | older →

Comments

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

«После смерти на мою могилу нанесут много мусора. Но ветер истории развеет его» И. В. Сталин

«После смерти на мою могилу нанесут много мусора. Но ветер истории развеет его» И. В. Сталин


Help us raise awareness through your social networks

Help us raise awareness through your social networks
Sign the Petition

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon