Otvorené dvere

By Marta

July 9, 2007

Zdalo by sa, že my tu v Toronte žijeme iba s prírodou. Nie je to však celkom tak, poniektorí, najmä, ja sú skôr mestské typy. Fakt je, že po návšteve stredu mesta sa vždy rada vrátim na našu tzv. dedinu. Každopádne Toronto je aj mestom mnohých kultúrnych pamiatok a aj keď to napríklad na fotografiách z mesta tak nevyzerá, má aj mohé historické budovy, ktoré svedčia o jeho kultúre.
Návštevník ale aj obyvateľ mesta sa však veľmi zriedka dostane k tomu, aby si niektoré z týchto pozoruhodných budov prezrel. Obyvateľ to má ľahšie. pravidelne v posledný májový týždeň je totiž v Toronte podujatie, ktoré sa volá Otvorené dvere. Počas víkendu môžu návštevníci vidieť mnohé zaujímavé budovy, pričom návštevy sú bezplatné a obyčajne so sprievodom. V tomto roku sa dvere otvorili na vyše 150-tich budovách, takže si naozaj bolo z čoho vyberať. Ja som sa rozhodla pre návštevu budov, ktoré boli dostupné pešo od stanice metra Union.
Ako prvý som navštívila Fairmont Royal YORK hotel. V čase, keď ho postavili, bol najväččším hotelom celej Britskej ríše. Pretože dodnes slúži svojmu účelu, návštevníkov v pätnásťčlenných skupinkách sprevádzali každých desať minút. Nuž a záujem bol naozaj veľký. Veď už vstupná hala s hodinami a prekrásnym dubovým stropom stála za prehliadku. A množstvo obrazov, sošiek a iných artefaktov takisto. Nezdržala som sa dlho, lebo čakanie v rade sľubovalo státie asi na dve hodiny a to sa mi predsa len zdalo priveľa. A tak na ulici zvanej Front Street som prešla zo západu na východ a naštívila Divadlo Lorraine Kimsa -
Divadlo pre mladých ľudí. Tu som sa presvedčila, že môj náhodný výber nebol zlý. Veď koho by napadlo, že v tomto populárnom divadle, bola kedysi dávno "spálňa" pre "električky" .
Musíme sa vrátiť do roku 1861 keď mestskou dopravou boli konské električky, čiže vagóny, ťahané silnými koňmi. Nuž a keď tieto "motory" práve nefungovali, tak odpočívali a spali v stajniach. "Električková" spoločnosť
mala tisíc koní a tak v roku 1881 postavila ďalšiu stajňu, ktorou je dnešné divadlo. Netrvalo to však dlho, pretože už o desať rokov sa zistilo, že elektrina je ďaleko výkonnejšia ako silné kone. Navyše, netreba ju chovať, držať v teple cez noc a tak sa pôvodná stajňa zmenila na elektrický generátor. Ani on však nemal dlhé trvanie, pretože v roku 1906 sa začala lacná elektrina dodávať z Niagarských vodopádov a tak ako predtým kone, tak sa o dvadsať rokov neskôr, stal nepotrebný aj generátor.
Niekoľko desaťročí budova čakala na svoje znovuotvorenie. Ktohovie, či snívala o tom, že ešte niekedy bude slúžiť na pobavenie a poučenie. Každopádne v roku 1975 sa dočkala uznania a po úpravách sa stala tým čím je doteraz Divadlom pre mladých ľudí. ktoré má priestory pre 460 ľudí a okrem toho Nathan Cohen štúdio, ktoré má 115 sedadiel a slúži na skúšky a generálky.
Ako sa ukázalo, fakt, že divadlo bolo spálňou pre kone i elektrickým generátorom je dnes cennou devízou pre manažment divadla. Je tu v suteréne totiž dostatok miesta pre dielne, či už na výrobu kulís či kostýmov, dostatok skladovacích priestorov pre všetky rekvizity.
No uznáte, všetko toto sa návštevník tohto populárneho divadla na predstavení nedozvie.
A keď už stánky kultúry, tak moje ďalsie krokz smerovali do budovy novej opery, ktorá sa skrýva pod názvom Four Season Centre for the Performing Arts. Otvorili ju 14. júna roku 2006. pravdu povediac, z vonku návštevníka ničím neosloví. Tmavý nevľadný štvorec. Fakt je, že sa nachádza v samotnom centre centra na rušných /ale aké iné tu máme/ križovatkách a dopravých tepnách. Z vnútra zaujme veľmi vybraným vkusným skl'bením skla, mramoru, kože a dreva. A navyše, výbornou akustikou. Má 2070 sedadiel pre návštevníkov a javisko má tri sekcie. Návštevníci môžu použiť tri vysokorýchlostné výťahy, je tu podzemná garáž, ale aj blízka stanica metra.
Môj ďalší výskum pokračoval na tej istej ulici Queen Str. a to návštevou Osgoode Hall. A to sme už opäť v histórii, pretože táto budova od svojho dokončenia v roku 1832 prešla niekoľkými prístavbami, ale originálny vchod je stále zachovaný. Slúžila a slúži ako budova pre Právnickú spoločnosť, ktorá je najstaršou profesionálnou spoločnosťou v Severnej Amerike. Svoje meno dostala podľa prvého šefa justície v provincii Williama Osggode.
Ako poslednú som navštívila Starú radnicu. Priznám sa, v hlave som mala už poriadny zmätok, nohy odmietali pochodovať a oči pozerať. Takže o nej nabudúce.

Potvrdilo sa, Otvorené dvere sú výbornou príležitosťou na rozšírenie si znalostí o histórii tohto nášho megamesta. Len ako som si doma asi tri dni hovorila, všetkého moc škodí a na budúci rok si v jeden deň prrezriem najviac ak dve budovy.

There's more pictures of this, if you want to see them...



← newer | older →

Comments

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang

"Kde je príliš veľa policajtov, tam nemôže byť sloboda. Kde je príliš veľa vojakov, tam nemôže byť mier. Kde je príliš veľa právnikov, tam nemôže byť spravodlivosť." Lin Yutang


Play ogg

Play ogg

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon